Antwerps Architecten Atelier
AAA

Aquarium Zoo Antwerpen

Het aquarium van de zoo is een technisch restauratiedossier van een gebouw dat meer dan 100 jaar zoutdampen en zoutwaterinfiltraties heeft moeten doorstaan. De werken omvatten het verbeteren van de ruimtelijke akoestiek, de ventilatie, de lichtsfeer, restaureren en deels vervangen van de wandbepleistering, integraal vervangen van de sterk aangetaste natuurstenen etc.

Aquarium Zoo Antwerpen Akoestiek Verlichting

AQUARIUM

ZOO ANTWERPEN

RENOVATIE/RESTAURATIE VAN AQUARIUM

INFO


2014

Koningin Astridplein 26

2018 Antwerpen

KMDA


BESCHRIJVING

Het aquarium van de zoo van Antwerpen is een technisch restauratiedossier van een gebouw dat meer dan 100 jaar zoutdampen en zoutwaterinfiltraties heeft moeten doorstaan. Hierdoor zijn de natuursteen en bouwkundige materialen zichtbaar gedegradeerd.

Het gebouw is een ontwerp van architect Emiel Thielens uit 1908 en was één van de eerste gewapende betonnen constructies in België. Het aquarium is volledig ingebouwd in namaak rotsstructuur door F. Dumilieu. In de bezoekers hal was er een zeer slechte akoestiek door de lange na-galmtijd. Deze diende daarom geoptimaliseerd te worden zodat bezoekers hun zoo-gids zonder probleem kunnen verstaan. Het oplossen van akoestische problemen in bestaande gebouwen is een lopende draad in onze projecten en is een belangrijk aspect dat vaak niet de noodzakelijke aandacht krijgt.


De werken omvatten het verbeteren van de ruimtelijke akoestiek, verbeteren van de ventilatie, verbeteren van de lichtsfeer, restaureren en deels vervangen van de wandbepleistering, integraal vervangen van de sterk aangetaste natuurstenen wandbekleding met verbeterde opstelling i.f.v. vochtproblematiek, het vernieuwen van het plafond waarbij het oorspronkelijke gewelfconcept werd hernomen, het verwijderen van de losse aquaria in de bezoekerszaal, het vervolledigen van het centrale bassin aan de zaalingang, het voorzien van een kamer-hoog aquarium met halfronde voorwand, het heropenen van de oorspronkelijke bovenlichten (oeils de boeufs), te voorzien van kunstlicht.

Een totaalbeeld van het gerenoveerde aquarium.

Een totaalbeeld van het gerenoveerde aquarium.

Detail van de glaswand van het aquarium.

Detail van de glaswand van het aquarium.

Detail van de glaswand van het aquarium.

Detail van de glaswand van het aquarium.