Antwerps Architecten Atelier
AAA

Brandweer Duffel

Nieuwbouw brandweerkazerne gelegen langs de Spoorweglaan te Duffel, gerealiseerd door Antwerps Architecten Atelier. Het gebouw werd ontworpen met massa voor een goede inertie, een goed geïsoleerde schil en voorzien van vloerverwarming op lage temperatuur, ventilatie met warmterecuperatie, regenwaterrecuperatie en een groendak.

00_Brandweer_Duffel_Overzicht_nacht.jpg

BRANDWEER DUFFEL

NIEUWBOUW BRANDWEERKAZERNE

INFO


2013

Spoorweglaan

Duffel

Gemente Duffel


BESCHRIJVING

Constructie van de nieuwe brandweerkazerne langsheen de Spoorweglaan te Duffel, voorzien van een Rode Kruispost, een conciërgewoning en een gasreduceercabine. Het concept van de kazerne berust op basis van korte looptijden van personeel en voertuigen, specifiek voor het uitvoeren van snelle interventies. De brandweerwagens staan opgesteld rond een centraal geplaatste kleedkamer, waardoor elk voertuig in minimumtijd bereikt kan worden.

Het gebouw werd ontworpen met massa voor de goede inertie van de constructie. De gebouwschil werd daarom zeer goed geïsoleerd en het gebouw zelf is voorzien van vloerverwarming op lage temperatuur, ventilatie met warmterecuperatie, regenwaterrecuperatie en een groendak. Ondanks de specifieke afstelling van het gebouw voor brandweerdiensten, kan het door de open skeletstructuur gemakkelijk omgevormd worden tot bedrijfsgebouw.

Buitenbeeld van de brandweerkazerne te Duffel.

Buitenbeeld van de brandweerkazerne te Duffel.

Douchecabines en omkleedruimte personeel.

Douchecabines en omkleedruimte personeel.

Omkleedruimte personeel.

Omkleedruimte personeel.

Stalplaats voor de brandweerwagens.

Stalplaats voor de brandweerwagens.

Detail raamconstructie

Detail raamconstructie

Detail raamconstructie.

Detail raamconstructie.

Buitenbeeld gevel.

Buitenbeeld gevel.

Detailbeeld gevel.

Detailbeeld gevel.

De refter van de brandweerkazerne, voorzien van een terras.

De refter van de brandweerkazerne, voorzien van een terras.