Antwerps Architecten Atelier
AAA
De_City_podiumzaal_nieuwpoort_interieur_theaterzaal_tribune.jpg

Cultureel Centrum 'T Schaliken

Cultureel-centrum-Schaliken-Herentals-interieur-tribune-akoestiek

CULTUREEL CENTRUM

‘T SCHALIKEN

RESTAURATIE VAN STADSBROUWERIJ &
NIEUWBOUW VAN EEN PODIUMZAAL

INFO


2008

Zandstraat 6 - Grote markt 33

2200 Herentals

Stad Herentals | website


BESCHRIJVING

De opdracht werd gegund na een openbare aanbesteding en omvat de restauratie van de stadsbrouwerij en de bouw van een nieuwe podiumzaal met minimaal 350 zitplaatsen.

Het gelijkvloers voorziet een horeca met een uitbreiding in een nieuw in te richten achterbouw en het kantoor voor de toeristische dienst. De eerste verdieping werden kantoren voor de toeristische- en cultuurdienst van de stad Herentals. De zolderverdieping werden vergaderlokalen voor de stedelijke administratie. De bijgebouwen werden opgetrokken in glas en beton met een hedendaagse architectuur en met respect voor het historische gebouw.

De podiumzaal werd ingepland op het braakliggend terrein met de hoofdingang gericht naar het binnengebied. Door de beperkingen van het bouwterrein en het vereiste programma werd de optie genomen om het gebouw een niveau te verlagen. Hierdoor ontstaat een verlaagd binnengebied dat door de vormgeving en de aangepaste trappartijen kan dienst doen als buitenpodium. Het verlaagd binnengebied sluit aan op de foyer, die gelegen is onder de podiumzaal.

Aan de Zandstraat zorgt de beglaasde gevel, die dienst doet als vitrine, voor een natuurlijke lichtinval in de foyer. De trappen en circulatiezones schermen het gebouw akoestisch af van de aanpalende panden. De podiumzaal werd opgetrokken in gewapend beton als geluidsbuffer naar de omgeving. Om de bouwkosten te beperken werd het beton zichtbaar gelaten.

Overzicht van de betonnen buitenaanleg en het verlaagde binnenplein. Door de vorm van de trappen kan deze ruimte gebruikt worden als buitenpodium.

Overzicht van de betonnen buitenaanleg en het verlaagde binnenplein. Door de vorm van de trappen kan deze ruimte gebruikt worden als buitenpodium.

De betonnen trap zorgt ervoor dat het verlaagde binnenplein bereikbaar wordt. Daarnaast functioneert deze ook als tribune, wanneer er opvoeringen buiten gebeuren.

De betonnen trap zorgt ervoor dat het verlaagde binnenplein bereikbaar wordt. Daarnaast functioneert deze ook als tribune, wanneer er opvoeringen buiten gebeuren.

De ingang bevind zich naast de betonnen trappen.

De ingang bevind zich naast de betonnen trappen.

De voorgevel wordt voorzien van een impressionant glasgordijn.

De voorgevel wordt voorzien van een impressionant glasgordijn.

Door het glasgordijn krijgt het gebouw een lichte en open gevoel.

Door het glasgordijn krijgt het gebouw een lichte en open gevoel.

De foyer/receptieruimte werd voorzien van indirecte lichtlijnen, een grote bar en de mogelijkheid om de zaal in aparte zones te verdelen door middel van zware doeken.

De foyer/receptieruimte werd voorzien van indirecte lichtlijnen, een grote bar en de mogelijkheid om de zaal in aparte zones te verdelen door middel van zware doeken.

De trappenhal werd grotendeels uit beton vervaardigd, maar bekomt door de open structuur en het tapijt toch een ruimtelijk gevoel.

De trappenhal werd grotendeels uit beton vervaardigd, maar bekomt door de open structuur en het tapijt toch een ruimtelijk gevoel.

Detail van de trappen.

Detail van de trappen.

Sfeerbeeld van het verlaagde plein tijdens de opening van de site.

Sfeerbeeld van het verlaagde plein tijdens de opening van de site.