Antwerps Architecten Atelier
AAA
De_City_podiumzaal_nieuwpoort_interieur_theaterzaal_tribune.jpg

De City Nieuwpoort

Het betreft een verbouwing van een voormalige bioscoopzaal tot theaterzaal met 213 zitplaatsen voor de stad Nieuwpoort. De bestaande tribunen en de gevels bleven behouden. Door middel van een box-in-box principe werden enkele knelpunten zoals akoestiek, geluidsoverdracht en evacuatie opgelost. Er werden kantoorruimtes toegevoegd waar de dienst cultuur gevestigd zit.

De_City_podiumzaal_nieuwpoort_interieur_theaterzaal_tribune.jpg

DE CITY

VERBOUWING BIOSCOOP TOT THEATERZAAL

INFO


2013

Valkestraat 18

8620 Nieuwpoort

Stad Nieuwpoort | website


BESCHRIJVING

Het betreft een verbouwing van een voormalige bioscoopzaal tot theaterzaal met 213 zitplaatsen. De bestaande tribunen en de gevels bleven behouden. Knelpunten zoals akoestiek, geluidsoverdracht en evacuatie werden opgelost door een box-in-box principe toe te passen waarbij de bufferruimten werden ingevuld met de verticale circulatieassen.

Binnen de mogelijkheden van het bestaande gebouw en het beperkte terrein werd een zeer compact gebouw ontwikkeld waarin alle functies vervat zitten en waarbij de circulatie geoptimaliseerd werd. Op het gelijkvloers is de foyer gevestigd van waaruit de zaal bereikbaar is met twee trappen. De derde trap vooraan is een bijkomende noodtrap voor de zaal en geeft toegang tot de kantoren. Deze zijn bedoeld voor zowel administratie als de dienst Cultuur.

Binnen het bestaande volume werd het nieuwe programma specifiek georganiseerd zodat de technieken werden geïntegreerd in de structuur. Op deze manier zijn er nagenoeg geen technieken zichtbaar en wordt er een rustiger totaalbeeld gevormd.

De foyer van de zaal werd voorzien  van meerdere (staan)tafels, krukken en stoelen. De toog werd door AAA ontworpen en is voorzien van sfeerlicht.

De foyer van de zaal werd voorzien van meerdere (staan)tafels, krukken en stoelen. De toog werd door AAA ontworpen en is voorzien van sfeerlicht.

Detailbeeld van de toog.

Detailbeeld van de toog.

De mannentoiletten werden afgewerkt met donkere natuursteen en heldere lichtlijnen.

De mannentoiletten werden afgewerkt met donkere natuursteen en heldere lichtlijnen.

Het verhoogde stuk van de foyer zorgt voor een zeer open en ruimtelijk gevoel.

Het verhoogde stuk van de foyer zorgt voor een zeer open en ruimtelijk gevoel.

De inkom werd voorzien van een akoestisch dempend plafond en dezelfde sfeerverlichting als in de foyer te vinden is.

De inkom werd voorzien van een akoestisch dempend plafond en dezelfde sfeerverlichting als in de foyer te vinden is.

Detailbeeld van de traphal.

Detailbeeld van de traphal.

Beeld van het podium. De volledige zaal werd in zwart afgewerkt voor een uniforme en strakke look.

Beeld van het podium. De volledige zaal werd in zwart afgewerkt voor een uniforme en strakke look.

In de backstage ruimte worden grote spiegelvlakken voorzien.

In de backstage ruimte worden grote spiegelvlakken voorzien.

Beeld van de vergaderzaal boven. Ook hier werd het zwart-wit kleurgebruik doorgetrokken.

Beeld van de vergaderzaal boven. Ook hier werd het zwart-wit kleurgebruik doorgetrokken.