Antwerps Architecten Atelier
AAA

Kasteel Withof

Kasteel Withof is een woonproject gerealiseerd in historische panden te Schoten. Het betreft de restauratie en renovatie van een kasteel met bijhorend koetshuis en kapel. Het kasteel werd omgevormd tot drie ruime appartementen, het koetshuis werd omgebouwd tot woning van de eigenaar en de kapel kreeg als herbestemming de functie van vakantiehuis.

Kasteel_withof_schoten_exterieur.jpg

KASTEEL WITHOF

RESTAURATIE & RENOVATIE VAN KASTEEL, KOETSHUIS & KAPEL

INFO


2009

Schoten

Dhr. en mvr. K. - V.D.B.


BESCHRIJVING

Kasteel Withof is een woonproject gerealiseerd in historische panden te Schoten. Het betreft de restauratie en renovatie van een kasteel met bijhorend koetshuis en kapel. Het kasteel werd omgevormd tot drie ruime appartementen, het koetshuis werd omgebouwd tot woning van de eigenaar en de kapel kreeg als herbestemming de functie van vakantiehuis. Het uiteindelijke resultaat is tot stand gekomen door nauw overleg met de stedenbouwkundige dienst en de cel onroerend erfgoed.

Het gaat om een volledige architectuur- en interieuropdracht met verschillende aspecten die eigen zijn aan restauratie. De uitdagingen varieerden van speciale restauratietechnieken en de integratie van hedendaagse technieken tot het optimaal invullen voor hergebruik en de akoestische scheiding tussen de verschillende appartementen.

Het kasteel werd uitgebreid met een bijgebouw waar de verticale circulatie in plaats vind. Op deze manier kon zonder grote ingrepen binnen het gebouw aan de hedendaagse normeringen voldaan worden. De gevel werd verhoogd met een glazen opstand om een extra verdieping te bekomen. Ondanks de hedendaagse ingrepen blijft het karakter van het gebouw gevrijwaard.

In een tweede fase werd het koetshuis gerenoveerd en verbouwd tot de woning van de eigenaar. De ingesloten tuin werd ingericht met een buitenzwembad. De bijgebouwen werden ingericht als wellnessruimte met sauna.

kasteel_withof_exterieur_vanuit_tuin.jpg
Kasteel_withof_exterieur_Koethuis.jpg
Kasteel_withof_interieur_woonkamer_haardvuur.jpg
Kasteel_withof_interieur_keuken_eetkamer.jpg
Kasteel_withof_interieur_woonkamer_zithoek.jpg
Kasteel_withof_interieur_duplex_gang.jpg