Antwerps Architecten Atelier
AAA

Kleuterschool KS33

Totaalrenovatie van het KS33-schoolgebouw en diens buitenaanleg, gelegen in Antwerpen (2020). Enkele punten die zijn aangepakt: verbeteren van de isolatiewaarden van de gevels, ventilatie en technieken van het volledig gebouw en de volledige interieurrenovatie en aanleg van de speelplaats en buitenruimte.

Kleuterschool KS33 Interieur Lokaal Speelruimte

KLEUTERSCHOOL KS33

TOTAALRENOVATIE SCHOOLGEBOUW & BUITENAANLEG

INFO


2009

Constant Permekestraat 2

2020 Antwerpen

Stad Antwerpen


BESCHRIJVING

De opdracht werd opgestart met een onderzoek naar een stabiliteitsprobleem en scheurvorming van de gevels. Op basis van deze opdrachtomschrijving werd een studie uitgevoerd en vastgesteld dat de scheurvorming veroorzaakt werd door de thermische werking van een betonnen dakgoot die rechtstreeks op het gevelmetselwerk gegoten was.

De beeldkwaliteit van de school diende behouden te worden volgens het advies van de dienst Monumenten & landschappen van de stad Antwerpen.

Er werd een uitgebreide voorstudie uitgevoerd, met aansluitend een volledig renovatieadvies. Hieruit volgden verschillende renovatiewerken:

Doorgedreven isolatie (24 cm Rockwool), dakgoten met thermische onderbrekingen, ventilatiesysteem met warmterecuperatie, akoestische plafonds, verlichting met lichtsturing in functie van de zoninslag, aangepast sanitair, binnendeuren met vingerklembeveiliging, rubbervloeren (verbeterde akoestiek, eenvoudige hygiëne, hoge duurzaamheid en warm om op te spelen), heraanleg van de speelplaats met kindvriendelijke materialen, …

Inkom kleuterschool

Inkom kleuterschool

De speelplaats voorziet verschillende ondergronden: steen, gras en zandbakken.

De speelplaats voorziet verschillende ondergronden: steen, gras en zandbakken.

Overzicht van de ruime speelplaats, voorzien van een grote en open zandbak.

Overzicht van de ruime speelplaats, voorzien van een grote en open zandbak.

De monumentale luifel zorgt ervoor dat een deel van de speelplaats overdekt wordt.

De monumentale luifel zorgt ervoor dat een deel van de speelplaats overdekt wordt.

De grote inkom, voorzien van twee maal drie dubbele deuren met daartussen een sas, om een vlotte doorstroom te garanderen.

De grote inkom, voorzien van twee maal drie dubbele deuren met daartussen een sas, om een vlotte doorstroom te garanderen.

De lichte gang verbind verschillende kantoren met elkaar.

De lichte gang verbind verschillende kantoren met elkaar.

De gangen werden voorzien van een akoestisch dempende plafondstructuur.

De gangen werden voorzien van een akoestisch dempende plafondstructuur.

Interieurbeeld van de speel-lokalen. Deze werden voorzien van een duurzame, warme en makkelijk te reinigen rubberen vloer.

Interieurbeeld van de speel-lokalen. Deze werden voorzien van een duurzame, warme en makkelijk te reinigen rubberen vloer.

Een gele accentkleur geeft de eetruimte een herkenbare look.

Een gele accentkleur geeft de eetruimte een herkenbare look.

Lange gangen, voorzien van een akoestisch plafond, verbinden de verschillende klaslokalen met elkaar.

Lange gangen, voorzien van een akoestisch plafond, verbinden de verschillende klaslokalen met elkaar.

De toiletruimte werd voorzien van speciaal kleutersanitair, zoals de kranen en spoelbakken van Geberit.

De toiletruimte werd voorzien van speciaal kleutersanitair, zoals de kranen en spoelbakken van Geberit.

Photos by Toon Grobet