Antwerps Architecten Atelier
AAA

Manutech kantoor magazijn

In 2008 werd een nieuw kantoor en magazijn voor het bedrijf Manutech gerealiseerd in Kontich. Het kantoor werd t.o.v. het magazijn naar voor geplaatst waardoor de inkom van het kantoor zich bevindt waar beide volumes in elkaar grijpen. Het kantoor werd uitgevoerd in betonnen gevelpanelen en houten schrijnwerk en het magazijn in prefab sandwichpanelen uit staalplaat.

Manutech_Kontich_beton_hout.jpg

MANUTECH

KANTOOR & MAGAZIJN

INFO


2008

Veldkant 10

2550 Kontich

Manutech nv


BESCHRIJVING

Dit project betreft de nieuwbouw van het kantoor en magazijn van Manutech, een bedrijf dat rolbruggen produceert, herstelt en onderhoudt. Het kantoor werd voor het magazijn geplaatst, met een inkom die zich tussen de beide volumes bevindt. Door de slechte draagkracht van de ondergrond werd het kantoor in overkraging uitgevoerd. Op deze manier kon bespaard worden op de ondergrondfundering. Onder de overkraging werd een kleine vijver voorzien, zodat dit architecturale element beter tot zijn recht komt.

Het kantoorgebouw is uitgevoerd in betonnen gevelpanelen en houten schrijnwerk, terwijl de noordzijde (bij de overkraging) vrijwel volledig voorzien is van ramen.  De vliesgevel is opgebouwd uit massieve, verticale balken en zorgt ervoor dat de gevel diepte krijgt en de inkijk vanaf de openbare weg wordt gereduceerd. Deze modulering werd doorgetrokken in het interieur van het kantoor. Het magazijn werd ontworpen in beton waardoor het gebouw één geheel zou vormen.  Tijdens de aanbestedingsfase werd dit op vraag van de bouwheer gewijzigd in geprefabriceerde sandwichpanelen uit staalplaat. Hierdoor ging de samenhang deels verloren.

De ingang van het gebouw bevind zich waar de twee volumes elkaar grijpen.

De ingang van het gebouw bevind zich waar de twee volumes elkaar grijpen.

Vliesgevel uit massieve houte balken.

Vliesgevel uit massieve houte balken.

Ingang van het kantoorgebouw.

Ingang van het kantoorgebouw.

Door de verticale balkstructuur wordt de inkijk beperkt.

Door de verticale balkstructuur wordt de inkijk beperkt.

De gevel, bestaande uit de houten balkstructuur en raamvlakken.

De gevel, bestaande uit de houten balkstructuur en raamvlakken.