Antwerps Architecten Atelier
AAA

Spiegelfabriek

Sociale Campus ‘De Spiegelfabriek’ is een samenvoeging van verschillende diensten. Het project bevat onder andere een kringwinkel, opleidingslokalen, een sociale kruidenier en kantoren van de sociale dienst. De bestaande winkel werd gerenoveerd, uitgebreid en voorzien van een verbeterde laad- en loszone. Om de kosten te drukken werd een industriële look gekozen waarbij beton en thermisch gemodificeerd hout de hoofdmaterialen zijn.

Spiegelfabriek_sociale_campus_kringloop_winkel_balie.jpg

DE SPIEGELFABRIEK

SOCIALE CAMPUS: KRINGWINKEL EN DIENSTEN

INFO


2012

Lierseweg 136

2200 Herentals

OCMW Herentals


BESCHRIJVING

Het betreft een overheidsopdracht waarbij verschillende diensten werden samengevoegd. Er werd een projectgroep opgericht om het programma van eisen vast te leggen en het bouwbudget te begroten. Daarnaast wou Kringwinkel Zuiderkempen haar winkelruimte uitbreiden en de laad -en losfaciliteiten verbeteren. Hiervoor werd een perceel aankocht dat de vroegere Spiegelfabriek bevatte. Het perceel grenst voor een deel aan de bestaande winkel. De bedoeling van het project was daarom de diensten samen te voegen met de kringwinkel.

Het nieuwe gebouw heeft 2 bouwlagen. Achteraan werd de uitbreiding van de kringwinkel gerealiseerd. Vooraan zijn functies gelegd die gerelateerd zijn aan het OCMW, zoals 'Peeseke, het onthaal, de opleidingslokalen en een sociale kruidenier. Op de verdieping bevinden zich kantoren van de sociale dienst. Het gebouw heeft 2 patio's zodat er in de ruimtes op de gelijkvloers en op de verdieping genoeg daglicht binnenvalt. Om de kostprijs te beperken werd gekozen voor een industriële look met voornamelijk prefab beton. Uitspringende delen en wanden van patio's werden uitgevoerd in thermisch gemodificeerd hout.

Zicht vanaf de parking op het gebouw

Zicht vanaf de parking op het gebouw

Interieur van de winkelruimte, lichtstraten zorgen voor een gespreide natuurlijke lichtinval.

Interieur van de winkelruimte, lichtstraten zorgen voor een gespreide natuurlijke lichtinval.

Interieur van de winkelruimte, lichtstraten zorgen voor een gespreide natuurlijke lichtinval.

Interieur van de winkelruimte, lichtstraten zorgen voor een gespreide natuurlijke lichtinval.

De polyvalente ruimte werd voorzien van een mobiele wand voor flexibel gebruik.

De polyvalente ruimte werd voorzien van een mobiele wand voor flexibel gebruik.

Ruimte met computers en bureau’s voor bezoekers.

Ruimte met computers en bureau’s voor bezoekers.

Wachtruimte en gang die uitgeeft op de kantoren.

Wachtruimte en gang die uitgeeft op de kantoren.

De kantoren werden rond patio’s geplaatst, zodat er voldoende licht binnenvalt.

De kantoren werden rond patio’s geplaatst, zodat er voldoende licht binnenvalt.

Het terras sluit aan bij de kantoren en zorgt voor een open gevoel en voldoende daglicht.

Het terras sluit aan bij de kantoren en zorgt voor een open gevoel en voldoende daglicht.

Er werd een industriële keuken voorzien in het gebouw.

Er werd een industriële keuken voorzien in het gebouw.

Uitspringende delen en wanden van patio’s werden gerealiseerd in thermisch gemodificeerd hout.

Uitspringende delen en wanden van patio’s werden gerealiseerd in thermisch gemodificeerd hout.

Aan de ingang van de kringwinkel werd een overdekte fietsparking voorzien.

Aan de ingang van de kringwinkel werd een overdekte fietsparking voorzien.

Photos by Toon Grobet