Antwerps Architecten Atelier
AAA
Woning_VanGorp#1_Compressed.jpg

Woning V.G.

Drie panden in het hartje van Antwerpen werden omgevormd tot twee appartementen. Dit gebeurde door middel van grondige renovaties en herindelingen met respect voor de bestaande structuur en gevelarchitectuur.

Woning_VanGorp#1_Compressed.jpg

WONING V.G.-V

VERBOUWING VAN 3 STADSPANDEN TOT LUXEWONING EN APPARTEMENT

INFO


2003

Pompstraat 1-3-5

2000 Antwerpen

V.G & V.


Drie panden in het hartje van Antwerpen werden omgevormd tot twee appartementen. Dit gebeurde door middel van grondige renovaties en herindelingen met respect voor de bestaande structuur en gevelarchitectuur. Daarom werden de scheimuren tussen de panden steeds bewaard, en werd de vorm van het dak overgenomen door een glazen pui met permanente zonnewering.

De gevel werd in zijn geheel behouden, terwijl de garagepoort en inkom werden opgevat als invulling van de bestaande gedecoreerde winkelpui.   

Appartement 1 bevind zich op de gelijkvloerse en eerste verdieping. Het tweede, grotere luxe-appartement heeft een inkom en garage op het gelijkvloers. De eerste verdieping werd ingericht als nachtgedeelte (met slaap- en badkamer), zodat het volledig tweede verdiep kan functioneren als woonkamer en keuken. Op het hoogste verdiep werd een ruim terras (met uitzicht op de Sint-Andrieskerk) en een deels overdekte wintertuin gezet, voorzien van grote raampartijen rondom en een lichtkoepel op het dak.

Achteraan de woning werd een grote lichtschacht met transparante trapconstructie in staal en glas voorzien, zodat het licht in heel het appartement binnenvalt. Op elke verdieping rond de lift is een volume geplaatst die de natte zones omvat.

De open structuur van de woning zorgt voor een gevoel van ruimte. Er werd naast de trappenhal een grote bibliotheekruimte voorzien.

De open structuur van de woning zorgt voor een gevoel van ruimte. Er werd naast de trappenhal een grote bibliotheekruimte voorzien.

De grote boekenplanken vormen een prominent interieurstuk.

De grote boekenplanken vormen een prominent interieurstuk.

Detail van de trapleuning.

Detail van de trapleuning.

Door de glas/metalen structuur van de trap is er een aangename lichtinval in de volledige woning, komende van de lichtstraat op het dak.

Door de glas/metalen structuur van de trap is er een aangename lichtinval in de volledige woning, komende van de lichtstraat op het dak.

De opening in de keukenwand naar de gang toe zorgt voor een open en ruim gevoel.

De opening in de keukenwand naar de gang toe zorgt voor een open en ruim gevoel.

De gang loopt langs de keuken en is voorzien van inbouwkasten.

De gang loopt langs de keuken en is voorzien van inbouwkasten.

Het ruime dakterras met uitzicht op de St.-Andrieskerk, voorzien van veel groen.

Het ruime dakterras met uitzicht op de St.-Andrieskerk, voorzien van veel groen.

De wasbakken op de bovenste verdieping zorgen voor een eenvoudig onderhoud van de wintertuin.

De wasbakken op de bovenste verdieping zorgen voor een eenvoudig onderhoud van de wintertuin.

De wintertuin op het bovenste verdiep is voorzien van een grote hoeveelheid natuurlijk licht.

De wintertuin op het bovenste verdiep is voorzien van een grote hoeveelheid natuurlijk licht.