Antwerps Architecten Atelier
AAA

Woning D. & L.

Het betreft de verbouwing en de renovatie van het gelijkvloers van een rijwoning, vermoedelijk bouwjaar ca. 1950, dat reeds eerder verbouwd werd. Om een maximaal doorzicht en connectie met de tuin te realiseren werden zowel keuken als toilet centraal opgesteld. De leefruimte is nu aan de achtergevel gelegen en deze werd opengemaakt en voorzien van een groot raam.

01_Woning_Leenheer_Lissens_Interieur_Living.jpg

WONING D. & L.

RENOVATIE VAN EEN WONING

INFO


2014

Aalst

Dhr. en mvr. D. - L.


BESCHRIJVING

Het betreft de verbouwing en de renovatie van het gelijkvloers van een rijwoning in Aalst. Vermoedelijk werd het huis opgetrokken rond 1950 en werd het in de jaren daarna reeds verbouwd, waardoor originele architecturale elementen niet meer aanwezig waren. In de bestaande situatie was de indeling zeer traditioneel opgevat, met een leefruimte vooraan en de keuken grenzend aan de tuin, terwijl het toilet tegen de achtergevel geplaatst was en zo de doorkijk naar de tuin verhinderde. Dit resulteerde in een zeer donker geheel.

De primerende design driver voor deze renovatie was daarom het creëren van openheid en natuurlijke lichtinval. Om een maximaal doorzicht en een vlotte connectie met de tuin te realiseren, werden zowel keuken als toilet centraal opgesteld. De leefruimte werd naar de achtergevel verplaatst, terwijl deze gevel werd opengebroken en voorzien van een groot raam.

Een lichtkoepel voorziet het middelste gedeelte van de gelijkvloers van natuurlijk licht. De keuken werd volledig gerenoveerd en voorzien van voldoende ingebouwde kasten. In de eetruimte aan de straatkant werd een bureau gezet, aangevuld met een asymmetrisch, dynamisch kastontwerp van onze interieurarchitect.

De leefruimte bevind zich langs de achtergevel van de woning. De grote ramen en de ingebouwde open haard zorgen voor een lichte uitstraling, terwijl de monumentale lampen de ruimte terug opvullen.

De leefruimte bevind zich langs de achtergevel van de woning. De grote ramen en de ingebouwde open haard zorgen voor een lichte uitstraling, terwijl de monumentale lampen de ruimte terug opvullen.

De lichtstraat zorgt voor natuurlijke belichting van de eettafel.

De lichtstraat zorgt voor natuurlijke belichting van de eettafel.

Woning D. L. Interieur Keuken
Woning D. L. Interieur woonkamer en eetkamer
08_Woning_Leenheer_Lissens_Interieur_Bureau.jpg
09_Woning_Leenheer_Lissens_Interieur_Keuken.jpg
10_Woning_Leenheer_Lissens_Interieur_Keuken+bureau.jpg