Antwerps Architecten Atelier
AAA

Woning Dekoning

Het project omvat de volledige renovatie van drie losstaande gebouwen, waarvan de oudste delen dateren van voor 1820. De bakstenen gevel van de woning werd behouden als getuige, terwijl het gebouw zelf maximaal werd geïsoleerd en voorzien van alle modern comfort. Zo vormt het volledige project een perfecte mix tussen oud en nieuw.

Woning Dekoning woonkamer met openhaard

WONING DEKONING

RENOVATIE, RESTAURATIE EN HERBESTEMMING BOERDERIJ

INFO


2006

Antwerpen

Fam. Dekoning


BESCHRIJVING

Het project omvat de volledige renovatie van drie losstaande gebouwen, waarvan de oudste delen dateren van voor 1820. Het perceel is gelegen naast de parking van een supermarkt en is bereikbaar via een servitudeweg.

Oorspronkelijk was het gebouw een boerderij met paardenstallen maar werd later ook gebruikt als industriële wasserij. Sinds 1962 was er geen activiteit meer en werd de kleine woning bewoond door de uitbaters van de wasserij. Begin jaren '70 kwamen de gebouwen leeg te staan en werd het gebruikt als opslagplaats. Voor 1900 was er nauwelijks bebouwing in de omgeving. Vanaf 1900 werd de Lange Lozanastraat en omgeving ontwikkeld en bebouwd. Het gebouw werd ingesloten en is een zeldzaam restant van de periode voor 1900. Het hoofdgebouw, noordelijk gelegen, heeft de meeste authentieke kenmerken zoals de gebogen raamlateien, gewelfde plafonds en dakspanten. Dit gebouw van (16x6 m) in drie bouwlagen werd de woning van bedrijfsleider-architect Bruno Dekoning. Het oostelijk gelegen gebouw werd verdeeld in een garage, 3 studentenkamers en een studio. Het westelijk gelegen gebouw werd omgevormd tot bureau, wasplaats, sauna en een aparte gastenkamer. De originele volumes en structuren werden behouden en het westelijke stuk werd verbonden met het hoofdgebouw door middel van een glazen gang. Het studentengebouw werd afgewerkt met een witte renovatiepleister in tegenstelling tot de antracietkleurige leisteen op het westelijk gelegen bijgebouw. De bakstenen gevel van de woning werd behouden als getuige, terwijl het gebouw zelf maximaal werd geïsoleerd en voorzien van alle modern comfort.

De tuin is opgevat als een onderhoudsvriendelijke gebruikstuin met ruim terras, grenzend aan een kruidentuin in stroken.  De gelijnde fruitbomen en haag creëren een scheiding tussen privétuin en de toegang voor studenten/huurders.

Zicht vanuit de tuin naar het terras en woonhuis

Zicht vanuit de tuin naar het terras en woonhuis

Zicht vanuit de tuin op het studentenhuis met gescheiden toegang

Zicht vanuit de tuin op het studentenhuis met gescheiden toegang

Keuken met specifiek ontworpen meubilair door AAA

Keuken met specifiek ontworpen meubilair door AAA

Zicht vanuit keuken naar de woonkamer

Zicht vanuit keuken naar de woonkamer

Zicht vanuit afgescheiden wandelpad naar studentenbouw. De glazen gang verbindt het woonhuis met bijgebouw.

Zicht vanuit afgescheiden wandelpad naar studentenbouw. De glazen gang verbindt het woonhuis met bijgebouw.

Detail glazen gang

Detail glazen gang

Afgescheiden wandelpad

Afgescheiden wandelpad