Antwerps Architecten Atelier
AAA

Woning Imans

Een donkere rijwoning uit 1910 werd omgebouwd tot een ruime, luchtige woning vol hedendaags comfort, gerenoveerd met beperkt aantal structurele veranderingen maar met enkele slimme ingrepen. De woning heeft hierdoor een hedendaagse uitstraling gecombineerd met overblijvende elementen zoals de mozaïekvloer in de traphal. Een kleuraccent is verwerkt in het op maat ontworpen meubilair (door AAA).

Woning_Imans_Living_TV-hoek

WONING IMANS

RENOVATIE WONING

INFO


2009

Antwerpen

Dhr. Imans


BESCHRIJVING

Een donkere rijwoning uit 1910 werd omgebouwd tot een ruime, luchtige woning vol hedendaags comfort, gerenoveerd met beperkt aantal structurele veranderingen maar met een aantal slimme ingrepen.

Het betreft hier een klassieke rijwoning bestaande uit een voorbouw met twee kamers en een achterbouw met tussenverdiepingen. Het accent van de woning ligt nu op het middengedeelte van de woning, wat vroeger de donkerste plaats was. Het huis werd niet vergroot, maar er werd op verschillende manieren ruimte gecreëerd. Eerst en vooral door de bijgebouwtjes op het koertje te saneren en door de achtergevel en de muren van het koertje wit te schilderen.  Door het integreren van twee vides valt er in het middengedeelte overvloedig licht binnen.

De tussenvloer van de eerste verdieping werd gedeeltelijk weggenomen waardoor er één grote ruimte ontstaat die langs alle kanten licht ontvangt. Ook in de achterbouw werd een vide voorzien en de achterzijde van de traphal werd opengemaakt zodat vanop het bordes een ruim zicht ontstaat naar de zithoek, de eetplaats/keuken en het geïntegreerde koertje. De woning had een klassieke indeling van begin twintigste eeuw. Spijtig genoeg waren door een eerdere verbouwing heel wat typische elementen verdwenen o.a. schoorstenen met bijhorende mantels, plafonds met authentieke moluren,… Dat was een aanleiding om niet te reconstrueren, maar verder te werken op hetgeen dat overgebleven is. Dit maakt een verschil in aanpak. Indien de woning nog oorspronkelijke elementen bevatte zou hij deze zeker gevrijwaard hebben.

De volledige woning heeft hierdoor een hedendaagse uitstraling gecombineerd met overblijvende elementen zoals de mozaïekvloer in de traphal. Enkele kleuraccenten zijn verwerkt in het maatmeubilair welke op maat werd ontworpen door Antwerps Architecten Atelier.

Woning_Imans_Interieur_Keuken.jpg
Woning Imans Interieur Eetkamer Living
Woning_Imans_Interieur_Eetkamer_Living_tafel.jpg
Woning_Imans_Interieur_Keuken_werkblad.jpg
Woning_Imans_Interieur_Inkom_Gang.jpg
Woning_Imans_interieur_tussen-balkon.jpg
Woning_Imans_Badkamer_Sauna.jpg
Woning_Imans_Badkamer_douche.jpg
Woning_Imans_Interieur_Slaapkamer_Kleerkast.jpg