Antwerps Architecten Atelier
AAA

Woning Imans

Een donkere rijwoning uit 1910 werd omgebouwd tot een ruime, luchtige woning vol hedendaags comfort, gerenoveerd met beperkt aantal structurele veranderingen maar met enkele slimme ingrepen. De woning heeft hierdoor een hedendaagse uitstraling gecombineerd met overblijvende elementen zoals de mozaïekvloer in de traphal. Een kleuraccent is verwerkt in het op maat ontworpen meubilair (door AAA).

Woning_Imans_Living_TV-hoek

WONING IMANS

RENOVATIE WONING

INFO


2009

Antwerpen

Dhr. Imans


BESCHRIJVING

Een donkere rijwoning uit 1910 werd omgebouwd tot een ruime, luchtige woning vol hedendaags comfort. Door het gebruik van enkele slimme ingrepen vondt er slechts een beperkt aantal aan structurele veranderingen plaats.

Het betreft hier een klassieke rijwoning bestaande uit een voorbouw met twee kamers en een achterbouw met tussenverdiepingen. Het accent van de woning ligt nu op het middengedeelte van de woning, wat vroeger de donkerste plaats was. Het huis werd niet vergroot, maar er werd op verschillende manieren ruimte gecreëerd. De eerste stap was de bijgebouw op de binnenkoer te saneren, waarna de achtergevel en de muren van het koertje wit geschilderen werden.  Door het integreren van twee vides valt er in het middengedeelte overvloedig licht binnen.

De tussenverdieping, voor de eerste verdieping, werd gedeeltelijk weggenomen waardoor er één grote ruimte ontstaat die langs alle kanten licht ontvangt. Ook in de achterbouw werd een vide voorzien en de achterzijde van de traphal werd opengemaakt zodat vanop het bordes een ruim zicht ontstaat naar de zithoek, de eetplaats/keuken en het geïntegreerde koertje.

De woning had een klassieke, 20ste eeuwse indeling. Jammer genoeg waren er door een eerdere verbouwing heel wat typische elementen verdwenen, zoals schoorstenen met bijhorende mantels en plafonds met authentieke moluren. Dit was een aanleiding om niet te reconstrueren, maar verder te werken met overgebleven elementen.

De volledige woning heeft hierdoor een hedendaagse uitstraling, gecombineerd met overblijvende elementen zoals de mozaïekvloer in de traphal. Om het geheel niet te klinisch te laten overkomen, werd er gewerkt met een mosterdgeel kleuraccent, terug te vinden in enkele op maat gemaakte meubelstukken, ontworpen door AAA.

De keuken, voorzien van een kookeiland, sluit aan op de binnenkoer. De grote schuiframen zorgen voor een maximale natuurlijke belichting van de ruimte.

De keuken, voorzien van een kookeiland, sluit aan op de binnenkoer. De grote schuiframen zorgen voor een maximale natuurlijke belichting van de ruimte.

De eetruimte is licht en luchtig door de enorm hoge plafonds en de aanwezigheid van vele ramen.

De eetruimte is licht en luchtig door de enorm hoge plafonds en de aanwezigheid van vele ramen.

De leefruimte werd opgesplitst in verschillende ruimtes, verspreid over verschillende niveaus.

De leefruimte werd opgesplitst in verschillende ruimtes, verspreid over verschillende niveaus.

De keuken werd voorzien van een zes ingebouwde kasten.

De keuken werd voorzien van een zes ingebouwde kasten.

De kast aan de ingang werd gerealiseerd in hetzelfde gele kleuraccent dat is terug te vinden doorheen de woning.

De kast aan de ingang werd gerealiseerd in hetzelfde gele kleuraccent dat is terug te vinden doorheen de woning.

Door de verschillende open tussenverdiepingen wordt een gevoel van ruimte gecreëerd.

Door de verschillende open tussenverdiepingen wordt een gevoel van ruimte gecreëerd.

De badkamer werd voorzien van een sauna. Door deze af te sluiten met een glazen deur, gaat de openheid van de ruimte niet verloren.

De badkamer werd voorzien van een sauna. Door deze af te sluiten met een glazen deur, gaat de openheid van de ruimte niet verloren.

Ook op de bovenste verdieping werd een badkamerruimte voorzien.

Ook op de bovenste verdieping werd een badkamerruimte voorzien.

Ingebouwde schuifkasten werden op maat ontworpen.

Ingebouwde schuifkasten werden op maat ontworpen.