Antwerps Architecten Atelier
AAA
Woning_Antwerpen_inteireur_keuken_eetkamer.jpg

Woning V.H.

Het pand is gelegen in Antwerpen in een zone van Cultuur, Historisch en Esthetisch waardevol erfgoed. Het betreft het oorspronkelijk hoofdgebouw en latere aanbouwen. De uitgevoerde werken kunnen opgevat worden als 3 losse onderdelen: renovatie van de voorgevel, renovatie van het hoofdgebouw en afbraak van de achterbouw met behoud van waardevolle elementen zoals mozaïek vloeren.

Woning_Antwerpen_inteireur_keuken_eetkamer.jpg

WONING V. H.

RENOVATIE VAN EEN 19de EEUWSE WONING

INFO


2004

Antwerpen

Familie V. H.


BESCHRIJVING

1STE prijs Architectuurwedstrijd Antwerpen Woonstad 2006 (renovatie/verbouwing).

Het pand is gelegen in een zone van Cultuur, Historisch en Esthetisch waardevol erfgoed. Het betreft een pand bestaande uit het oorspronkelijk hoofdgebouw en latere aanbouwen. De uitgevoerde werken kunnen opgevat worden als 3 losse onderdelen: renovatie van de voorgevel, renovatie van het hoofdgebouw en afbraak van de achterbouw met behoud van waardevolle elementen zoals mozaïek vloeren.

De verlaagde plafonds van het hoofdgebouw werden verwijderd en de sierplafonds en stucwerk hersteld. De structuur van het hoofdgebouw bleef ongewijzigd. De schoorsteenmantels werden in hun oorspronkelijke staat hersteld. Het binnenschrijnwerk werd hersteld en behouden. Een gerecupereerd glasraam werd herplaatst in de badkamer. De technieken zoals de elektrische installatie en centrale verwarming werden volledig vernieuwd met respect voor het oude stukwerk en decoraties. De zolderverdieping werd volledig gerenoveerd met behoud van de bestaande indeling.

De uitbreidingen van het bestaand volume met verschillende achterkamers hebben ervoor gezorgd dat men het perceel niet meer volledig ervaart. Een rechtstreekse inkijk naar de tuin was niet meer mogelijk. Bovendien is er zoveel bijgebouwd dat er van een tuin zowat geen sprake meer was. De hoogte van de scheimuren werd aangepast tot de minimumhoogte en gecementeerd. De mozaïekvloer op het gelijkvloers en de koepel in glas in lood op het tussenbordes worden gerecupereerd. De woonruimte op het gelijkvloers wordt uitgebreid met een ruime kamer waarin een mozaïekvloer ligt. Deze kamer wordt verlicht met een lichtstraat tegen de scheimuur.

Op het eerste tussenbordes wordt een doorsteek gemaakt naar de dressing die via een tussentrap in verbinding staat met de badkamer. Vanuit de slaapkamer op de eerste verdieping is er een direct contact met het ingesloten terras en een passerelle naar de badkamer. De achtergevel van de achterbouw is opgevat als een gesloten wand die enkel op de benedenverdieping een grote opening heeft. Het volume is op de eerste verdieping volledig naar het ingesloten terras gericht. Door deze opstelling is het probleem van inkijk en privacy grotendeels opgelost.

Woning_Antwerpen_tuin_inteireur_keuken_eetkamer.jpg
Woning_Antwerpen_voorgevel.jpg
Woning_Antwerpen_tuin_achtergevel.jpg
Woning_Antwerpen_interieur_woonkamer.jpg
Woning_Antwerpen_interieur_badkamer.jpg
Woning_Antwerpen_interieur_badkamer_kasten.jpg
Woning_Antwerpen_interieur_slaapkamer.jpg