Antwerps Architecten Atelier
AAA
Woning_Antwerpen_inteireur_keuken_eetkamer.jpg

Woning V.H.

Het pand is gelegen in Antwerpen in een zone van Cultuur, Historisch en Esthetisch waardevol erfgoed. Het betreft het oorspronkelijk hoofdgebouw en latere aanbouwen. De uitgevoerde werken kunnen opgevat worden als 3 losse onderdelen: renovatie van de voorgevel, renovatie van het hoofdgebouw en afbraak van de achterbouw met behoud van waardevolle elementen zoals mozaïek vloeren.

Woning_Antwerpen_inteireur_keuken_eetkamer.jpg

WONING V. H.

RENOVATIE VAN EEN 19de EEUWSE WONING

INFO


2004

Antwerpen

Familie V. H.


BESCHRIJVING

1ste prijs Architectuurwedstrijd Antwerpen Woonstad 2006 (renovatie/verbouwing).

De woning van familie V.H. werd volledig gerenoveerd, met respect voor de aanwezige, waardevolle erfgoedelementen zoals de mozaïekvloeren en de 19de eeuwse deuren. De uitgevoerde werken kunnen opgevat worden als drie losse onderdelen: de renovatie van de voorgevel, de renovatie van het hoofdgebouw en de afbraak van de achterbouw. De technieken zoals de elektrische installatie en centrale verwarming werden volledig vernieuwd met respect voor het oude stucwerk en decoraties.

Op het gelijkvloers werden alle verlaagde plafonds verwijderd, waarna het sierplafond en het stucwerk hersteld werd. Op deze manier werden opnieuw grote, open ruimtes gecreëerd die zowel authentiek als modern opgevat kunnen worden. De schoorsteenmantels werden elk in hun oorspronkelijke staat hersteld en vormen een kenmerkend sierelement doorheen de woning.

De vroegere uitbreiding van het bestaande volume met verschillende achterkamers, zorgden ervoor dat het perceel niet meer als volledig ervaren kon worden. Er was geen rechtstreekse inkijk naar de tuin toe, terwijl deze ook steeds kleiner werd door de veelvuldigheid van bijgebouwde ruimtes.

Om de openheid terug te creëren, werd de achterbouw afgebroken en de keuken vergroot. Hier werd de originele mozaïekvloer volledig behouden en hersteld. Door het gebruik van grote ramen naar de tuin toe en een lichtstraat in het dak, werd de natuurlijke belichting van deze ruimte gemaximaliseerd. De keuken zelf werd voorzien van een zeer ruim kookoppervlak, directe én indirecte verlichting en ingebouwde kasten.

Op de eerste tussenverdieping werd een doorsteek gemaakt naar de dressing via een trap. Deze komt rechtstreeks uit in de badkamer, die door de patio een zéér licht en open karakter verkreeg. Deze patio, een ingesloten terras, is rechtstreeks bereikbaar via de slaapkamer op de eerste verdieping. De achtergevel van het gebouw werd daarnaast opgevat als een gesloten wand, die enkel op de benedenverdieping een ruime opening heeft. Het volume op de eerste verdieping is volledig naar de patio gericht, waardoor het probleem rond inkijk en privacy eenvoudig werd opgelost zonder verlies te doen aan natuurlijke belichting.

De volledig gerenoveerde keuken werd voorzien van donkere ingebouwde kasten, een ruim kookoppervlak en grote ramen voor een natuurlijk belichte leefomgeving.

De volledig gerenoveerde keuken werd voorzien van donkere ingebouwde kasten, een ruim kookoppervlak en grote ramen voor een natuurlijk belichte leefomgeving.

De voorgevel van de woning.

De voorgevel van de woning.

Achteraan de woning bevind zich de stadstuin, toegankelijk via de keuken.

Achteraan de woning bevind zich de stadstuin, toegankelijk via de keuken.

Interieurbeeld van de woonkamer

Interieurbeeld van de woonkamer

Een patio tussen de badkamer en de slaapkamer zorgt voor een maximale hoeveelheid aan natuurlijk licht en wekt een gevoel van ruimte op.

Een patio tussen de badkamer en de slaapkamer zorgt voor een maximale hoeveelheid aan natuurlijk licht en wekt een gevoel van ruimte op.

De trap komt rechtstreeks uit in de badkamer

De trap komt rechtstreeks uit in de badkamer

De slaapkamer komt rechtstreeks uit in de badkamer en heeft uitzicht op de patio.

De slaapkamer komt rechtstreeks uit in de badkamer en heeft uitzicht op de patio.